Please use this identifier to cite or link to this item: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/12723
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜάρκου Αχιλλέας
dc.date.accessioned2018-07-23T08:44:47Z-
dc.date.available2018-07-23T08:44:47Z-
dc.date.issued2015-3-30
dc.date.submitted2015-3-23
dc.identifier.urihttp://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/12723-
dc.description.abstractΑντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και υλοποίηση συστήματος ελέγχου, παρακολούθησης και καταγραφής εργαστηριακού μικροδικτύου. Το σύστημα αυτό υλοποιήθηκε σε γλώσσα προγραμματισμού LabVIEW λόγω της γραφικής φύσης του, με κύριο στόχο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει τον έλεγχο και την παρακολούθηση του μικροδικτύου αλλά, επιπλέον, να αποτελέσει και μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για φοιτητές και νέους μηχανικούς όπου θα εξοικώνονται με τις βασικές αρχές ελέγχου του μικροδικτύου αλλά και γενικότερα με τις τεχνολογίες διεσπαρμένης παραγωγής. Αρχικά, γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια των συστημάτων συλλογής δεδομένων και εποπτικού ελέγχου (SCADA) και παρουσιάζονται εμπορικές εφαρμογές των συστημάτων αυτών στην βιομηχανία αλλά και ειδικότερα στα μικροδίκτυα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η αρχιτεκτονική των μικροδικτύων και τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν στις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές αναγκές της κοινωνίας μας. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο βασικός εξοπλισμός που συνθέτει το εργαστηριακό μονοφασικό μικροδίκτυο καθώς και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν σε γλώσσα προγραμματισμού LabVIEW για την λήψη δεδομένων και για τον έλεγχο πηγών και φορτίων.Επίσης, παρουσιάζονται προγράμματα που υλοποιήθηκαν σε γλώσσα προγραμματισμού LabVIEW για την διεξαγωγή πειραμάτων καθώς και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών. Αρχικά, διεξήχθησαν πειράματα κυρίως εκπαιδευτικά όπως είναι η ρύθμιση της συχνότητας του μικροδικτύου όταν λειτουργεί σε απομονωμένη λειτουργία και του επιβάλλεται μία προγραμματισμένη καμπύλη φορτίου, με σκοπό την κατανόηση των καμπυλών στατισμού συχνότητας -ισχύος, δηλαδή, του τρόπου λειτουργίας των σύγχρονων μηχανών. Διεξήχθησαν όμως και πειράματα που μπορούν να βοηθήσουν στην βαθύτερη κατανόηση των αρχών λειτουργίας του μικροδικτύου και αφορούν την ρύθμιση της τάσης από την πλευρά του μικροδικτύου, έλεγχο της ισχύος εξόδου του μικροδικτύου και άλλα. Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα και κατατίθενται βελτιωτικές προτάσεις.
dc.languageGreek
dc.subjectμικροδίκτυο
dc.subjectέξυπνα δίκτυα
dc.subjectδιεσπαρμένη παραγωγή
dc.subjectσυστήματα παρακολούθησης
dc.subjectscada
dc.subjectlabview
dc.subjectδιεπαφή ανθρώπου-μηχανής (hmi)
dc.titleΜελέτη Και Υλοποίηση Συστήματος Ελέγχου, Παρακολούθησης Και Καταγραφής Εργαστηριακού Μικροδικτύου
dc.typeDiploma Thesis
dc.description.pages119
dc.contributor.supervisorΧατζηαργυρίου Νικόλαος
dc.departmentΤομέας Ηλεκτρικής Ισχύος
dc.organizationΕΜΠ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
dc.description.notesΕπιτρέπεται η ελεύθερη αναπαραγωγή αντιγράφων μέρους ή του συνολικού έργου για προσωπική ή εκπαιδευτική χρήση, εφ' όσον τα αντίγραφα αυτά δεν θα διανεμηθούν στη συνέχεια για κερδοσκοπικούς σκοπούς και θα υπάρχει η παρούσα δήλωση στην πρώτη σελίδα του εντύπου ή στην πρώτη οθόνη του ψηφιακού αντιγράφου του έργου καθώς και η ηλεκτρονική διεύθυνση αναφοράς. Για τη χρησιμοποίηση για άλλους σκοπούς, όπως εμπορική εκμετάλλευση, φόρτωση σε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, αξιοποίηση μέρους του έργου για την παραγωγή νέου κ.α., απαιτείται η συνεννόηση με την αρμόδια βιβλιοθήκη του ιδρύματος από το οποίο προέρχεται το συγκεκριμένο έργο.
Appears in Collections:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Files in This Item:
File SizeFormat 
DT2015-0074.pdf4.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in Artemis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.