Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/13146
Τίτλος: Χαρακτηρισμος Ηλεκτρικης Συμπεριφορας Επιστρωσεων Οξειδιου Του Ψευδαργυρου (zno Nanoflowers) Σε Υποστρωμα Σεληνιουχου Καδμιου (cdse)
Συγγραφείς: Εμμανουήλ Χ. Μανδράκης
Δέρβος Κωνσταντίνος
Λέξεις κλειδιά: ημιαγωγοί
κρυσταλλικά υλικά
νανοϋλικά
νανοτεχνολογία
ηλεκτροχημική απόθεση
σεληνιούχο κάδμιο
λεπτά υμένια
χαρακτηρισμός υλικών
xrd
sem
οξείδιο του ψευδαργύρου
nano-flowers
nano-thorns
απόθεση νανοϋλικών
ανίχνευση αερίων
φωτοβολταϊκό φαινόμενο
δίοδος.
Ημερομηνία έκδοσης: 4-Ιου-2016
Περίληψη: Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μελέτη της συμπεριφοράς επιστρώσεων οξειδίου του ψευδαργύρου σε υπόστρωμα σεληνιούχου καδμίου, με σκοπό να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του, ως ημιαγωγός. Αναμένουμε παρουσία φωτοβολταϊκού φαινομένου όπως επίσης και ανίχνευσης αερίων, όπου η τελευταία θα μπορούσε να υλοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κελιά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, εκμεταλλευόμενα τον άνεμο αερίων. Για τον σκοπό της διερεύνησης αυτής, αρχικά κατασκευάζονται δοκίμια με σεληνιούχο κάδμιο στην επιφάνειά τους, πάνω σε υπόστρωμα νικελίου με την μέθοδο της ηλεκτροχημικής απόθεσης. Στην συνέχεια μελετώνται οι ηλεκτρικές ιδιότητες των δοκιμίων αυτών λαμβάνοντας μετρήσεις ρεύματος-τάσης με και χωρίς την παρουσία τεχνητού φωτισμού. Έπειτα μελετάται η δομή τους με την χρήση της δοκιμής X-Ray Diffraction, από όπου διαπιστώνεται και καθορίζεται η κρυσταλλική τους δομή και η χημική τους σύσταση. Τέλος γίνεται οπτική παρατήρηση σε ηλεκτρονιακό μικροσκόπιο, το οποίο εκτός από εικόνα παρέχει και πληροφορίες για την χημική σύσταση, πιο συγκεκριμένα σε σημεία εστίασης στην επιφάνεια. Ύστερα γίνεται απόθεση οξειδίου του ψευδαργύρου, διαλυμένο σε βουτανοδιόλη. Το οξείδιο του ψευδαργύρου έχει αναπτυχθεί με την μέθοδο της υδρόθερμης ανάπτυξης. Ακολουθούν μετρήσεις ρεύματος τάσης για μελέτη της ηλεκτρικής τους συμπεριφοράς, όπως και δοκιμή XRD και SEM για μελέτη της δομής τους.
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/13146
Εμφανίζεται στις συλλογές:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DT2016-0126.pdf11.68 MBAdobe PDFΕμφάνιση/Άνοιγμα


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.