Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/14361
Τίτλος: Μελέτη Μεθοδολογιών Εναρμόνισης Δεδομένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (απε) Και Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας (οχε)
Συγγραφείς: Ιορδανίδης Νικόλαος
Ψαρράς Ιωάννης
Λέξεις κλειδιά: εναρμόνιση μεθοδολογιών
συλλογή δεδομένων
απε
οχε
τεχνολογικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα
ενεργειακοί δείκτες
δαπάνες για ε&α
Ημερομηνία έκδοσης: 18-Ιου-2005
Περίληψη: Η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή λόγω της αύξησης των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και οφείλεται κυρίως στην χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον, ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, προς την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Ορθολογική Χρήση της Ενέργειας (ΟΧΕ). Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1997, στην Λευκή Βίβλο για τις ΑΠΕ, ανέδειξε την αναγκαιότητα της προώθησης των ΑΠΕ ως ενδεδειγμένης λύσης, για την προώθηση των περιβαλλοντικών στόχων. Επιπλέον, έθεσε τον στόχο του διπλασιασμού του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση της πορείας κάθε χώρας προς την επίτευξη των στόχων που θέτονται, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν υποστηρικτικά μεθοδολογικά εργαλεία τα οποία θα υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας κοινής βάσης ενεργειακών δεδομένων γύρω από τις ΑΠΕ και την ΟΧΕ και που θα παρέχει πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία στους ενεργειακούς αποφασίζοντες, συντελώντας στην βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία κατάλληλων δεικτών που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά της ενέργειας σε κάθε χώρα.Στο πλαίσιο των παραπάνω στόχων, έγινε μια προσπάθεια να προκύψουν ουσιαστικές προτάσεις εναρμόνισης των μεθοδολογικών προσεγγίσεων που υφίστανται στον τομέα της συλλογής δεδομένων γύρω από ΑΠΕ και ΟΧΕ. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν, αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν οι υπάρχουσες μεθοδολογίες για να προκύψουν οι ομοιότητες και οι διαφοροποιήσεις τους, ενώ έγινε προσπάθεια να προκύψουν ουσιαστικές και πραγματοποιήσημες προτάσεις, όπου είναι δυνατόν. Τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι τεχνολογικά, κοινωνικοοικονομικά, καθώς και δεδομένα που σχετίζονται με τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης, ορίζονται οι διάφοροι τύποι ενεργειακών δεικτών και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει για την δημιουργία δεικτών. Ακολούθως, προσδιορίζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να καλύπτονται από τους δείκτες που αποτυπώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και με βάση αυτές συγκρίνονται τα υπάρχοντα προγράμματα και προτείνεται μια κοινή προσέγγιση.Μετά από την παρουσίαση των μελετών που πραγματοποιήθηκαν από τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι μελέτες όλων των ελληνικών φορέων, που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την ΟΧΕ.
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/14361
Εμφανίζεται στις συλλογές:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DT2005-0144.doc984 kBMicrosoft WordΕμφάνιση/Άνοιγμα


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.