Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/14429
Τίτλος: Μελέτη Και Εξομοίωση Διαπομπών Συνόδων Πολλαπλών Προορισμών Σε Περιβάλλον Ασύρματων Τοπικών Δικτύων Με Χρήση Πρωτοκόλλου Κινητού Διαδικτύου (μιpv6)
Συγγραφείς: Παπαϊωάννου Βασίλειος
Χατζηβασιλείου Ιωσήφ
Βενιέρης Ιάκωβος
Λέξεις κλειδιά: πολυεκπομπή (ιp multicast)
διαπομπή
ιρν6
μιρν6
home subscription
remote subscription
freebsd
εξομοίωση
μετρήσεις
Ημερομηνία έκδοσης: 20-Οκτ-2005
Περίληψη: Οι απαιτήσεις σύγχρονων εφαρμογών για ταυτόχρονη επικοινωνία πολλαπλών χρηστών, καθώς και η επιθυμία εξυπηρέτησης κινητών χρηστών εγείραν το έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της υποστήριξης της πολυεκπομπής στα ασύρματα δίκτυα μεταγωγής πακέτου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εξομοίωση και η αφαιρετική παρουσίαση των διαδικασιών που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών μεταγωγής πακέτου πολυεκπομπής σε ασύρματα τοπικά δίκτυα. Ειδικότερα, εξομοιώθηκε μια συνήθης τοπολογία δικτύου σε εργαστηριακό περιβάλλον στην οποία μελετήθηκαν συγκριτικά οι δύο μέθοδοι, Οικείας Εγγραφής (Ηοme Subscription) και Απομακρυσμένης Εγγραφής (Remote Subsciption), που προτείνει το Πρωτόκολλο Κινητού Διαδικτύου (ΜΙΡν6) για τη διαχείριση διαπομπής κινητών δεκτών. Ως κριτήρια για τη σύγκριση των δύο μεθόδων επελέγησαν και μετρήθηκαν πειραματικά τα εξής μεγέθη: απώλεια πακέτων, διάρκεια διαπομπής, καθυστέρηση λήψης πακέτων και συνολικός φόρτος δικτύου. Το εργαστηριακό περιβάλλον αναπτύχθηκε με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στους οποίους εγκαταστάθηκε το λειτουργικό σύστημα FreeBSD (βασισμένο στην BSD έκδοση του UNIX). Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για δικτυακές εφαρμογές. Eπιπρόσθετα, παρατίθενται όλα τα αρχεία που απαιτούνται για την δημιουργία και τη σωστή λειτουργία των οντοτήτων που συμμετέχουν στην εξομοίωση. Συμπληρωματικά, παρουσιάζεται το Πρωτόκολλο Διαδικτύου ΙΡν6, με έμφαση στις καινοτομίες που εισάγει και πώς αυτές αξιοποιούνται στην εξομοίωση που διενεργήθηκε. Τέτοιες είναι το πρωτόκολλο Ανακάλυψης Γείτονος (Neighbor Discovery), ο Μηχανισμός Εύρεσης Διπλής Διεύθυνσης (DAD) και το Ακαταστασικό Μοντέλο Αυτόματης Ρύθμισης (Stateless Address Autoconfiguration). Επίσης, παρουσιάζεται το πρωτόκολλο Μulticast Listener Discovery (MLD) που αναλαμβάνει τη διαχείριση ομάδων πολυεκπομπής σε περιβάλλον ΙΡν6 καθώς και το Protocol Independent Multicast (PIM) πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την δρομολόγηση πακέτων πολυεκπομπής στο δίκτυο κορμού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στην εξομοίωση που αναπτύχθηκε.
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/14429
Εμφανίζεται στις συλλογές:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DT2005-0217.pdf4.07 MBAdobe PDFΕμφάνιση/Άνοιγμα


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.