Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/14786
Τίτλος: Ομαδικη Ληψη Αποφασεων Και Πολυκριτηρια Αναλυση. Επισκοπηση Και Αναπτυξη Πρωτοτυπου Συστηματος Για Την Υποστηριξη Αποφασεων Ταξινομησης.
Συγγραφείς: Ισμήνη Ελένη Μαρτίνου
Ψαρράς Ιωάννης
Λέξεις κλειδιά: ομαδική λήψη αποφάσεων
συστήματα υποστήριξης ομαδικής λήψης αποφάσεων
πολυκριτήρια ανάλυση
πολυκριτήρια ταξινόμηση
electre tri
Ημερομηνία έκδοσης: 21-Μαΐ-2007
Περίληψη: Η διπλωματική εργασία αρχικά μελετά την ομαδική λήψη αποφάσεων, μέσα στο πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, όσον αφορά στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της απόφασης, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η ανάγκη για την βελτίωση των προβληματικών σημείων που παρουσιάζει οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων και συστημάτων υποστήριξης στα οποία και εστιάζουμε την μελέτη. Στην συνέχεια, η διπλωματική εργασία μελετά την πολυκριτήρια ανάλυση σε συνδυασμό με την ομαδική λήψη αποφάσεων. Η πολυκριτήρια ανάλυση ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων μεθόδων, γιατί λαμβάνει υπόψη αποτελεσματικά το σύστημα αξιών του αποφασίζοντα. Η εφαρμογή της πολυκριτήριας ανάλυσης στην ομαδική λήψη αποφάσεων είναι εφικτή. Ο τρόπος εφαρμογής εξαρτάται από την φύση του προβλήματος απόφασης και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας. Τέλος, η πολυκριτήρια ανάλυση βοηθά ουσιαστικά στην αποτελεσματική σύνθεση των ατομικών προτιμήσεων και την αναγωγή τους σε ομαδική προτίμηση.Η διπλωματική εργασία επικεντρώνεται, ακολούθως, στην μελέτη της ταξινόμησης. Η ταξινόμηση είναι μια από τις βασικές συλλογιστικές διαδικασίες που ακολουθούνται για την λήψη αποφάσεων. Αναλύονται, οι πιο αντιπροσωπευτικές, μέθοδοι της πολυκριτήριας ταξινόμησης.Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η επισκόπηση και ανάπτυξη πρωτότυπου συστήματος, για την υποστήριξη της ομαδικής λήψης αποφάσεων ταξινόμησης. Η βιβλιογραφική μελέτη των παραπάνω θεμάτων αποσκοπεί στην συλλογή των απαιτήσεων που θα πρέπει να ικανοποιούνται και την θεωρητική θεμελίωση ενός κατάλληλου μεθοδολογικού πλαισίου για το σύστημα υποστήριξης. Το πλαίσιο που προτείνουμε αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αρκετά από τα προβληματικά σημεία, που αναπόφευκτα έχει μια ομαδική διαδικασία και βασίζεται στην πολυκριτήρια μέθοδο ταξινόμησης ELECTRE TRI. Τέλος, υλοποιούμε το σύστημα υποστήριξης με βάση την προτεινόμενη μεθοδολογία και παρουσιάζουμε την χρήση του.
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/14786
Εμφανίζεται στις συλλογές:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DT2007-0026.doc5.51 MBMicrosoft WordΕμφάνιση/Άνοιγμα


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.