Please use this identifier to cite or link to this item: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/15227
Title: Ανάπτυξη Λογισμικού Αυτοματοποιημένης Λήψης, Αρχειοθέτησης Και Παρουσίασης Μετρήσεων Ηλεκτρικού Πεδίου Σε Gis Με Επιλεκτικό Μετρητή Ακτινοβολίας.
Authors: Τριγωνάκης Βασίλειος
Κωνσταντίνου Φίλιππος
Keywords: λήψη μετρήσεων
αρχειοθέτηση μετρήσεων
srm - 3000
gis
Issue Date: 29-Oct-2008
Abstract: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη λογισμικού αυτοματοποιημένης λήψης, αρχειοθέτησης και παρουσίασης ηλεκτρικού πεδίου σε GIS με επιλεκτικό μετρητή ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα ο επιλεκτικός μετρητής ακτινοβολίας είναι ο SRM - 3000 (Selective Radiation Meter), της Narda Safety Test Solutions. Ως περιβάλλον ανάπτυξης του συστήματος επιλέχθηκε το Microsoft Visual Studio 2008 και συγκεκριμένα η γλώσσα Visual Basic 2008. Το GIS (Geographical Information System) υλοποιήθηκε με Google-maps και χρήση Java (jsp) πάνω σε Apatche Tomcat server.Ο χρήστης - μηχανικός τηλεπικοινωνιών- του συστήματος έχει τη δυνατότητα να καταχωρεί μετρήσεις, να βλέπει και να επεξεργάζεται καταχωρημένες μετρήσεις και βλέπει την κατανομή των μετρήσεων, αλλά και γενικά στοιχεία τους, πάνω στον χάρτη.Η παρούσα εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Τα πρώτα τρία περιέχουν το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο που σχετίζεται με το θέμα και τα τελευταία δύο κεφάλαια περιέχουν το σχεδιασμό, την προδιαγραφή και την σχεδίαση του συστήματος. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια παρουσίαση βασικών εννοιών όπως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα καθώς επίσης περιγράφονται οι ιδιότητες τους και ο τρόπος που μεταδίδονται.Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται παρουσίαση των βασικών περιορισμών και των επιπέδων αναφοράς των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων όπως αυτά έχουν οριστεί από την ICNIRP. Επίσης, παρουσιάζονται τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζεται μεθοδολογία μετρήσεων των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε μία συγκεκριμένη περιοχή, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του μετρητή ακτινοβολίας SRM-3000. Επίσης, περιγράφεται ο τρόπος διεξαγωγής των μετρήσεων, οι απαραίτητοι έλεγχοι που πρέπει να προηγηθούν και ο τρόπος καθορισμού των κρίσιμων περιοχών.Στο κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται οι λειτουργικές (περιγραφή των λειτουργιών που θα προσφέρει το σύστημα) και μη λειτουργικές (περιγραφή των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει το σύστημα) απαιτήσεις του συστήματος λογισμικού. Δίνεται λεπτομερής περιγραφή όλων των λειτουργιών, που προσφέρει το σύστημα που προδιαγράφεται, μέσω περιπτώσεων χρήσης (use cases) του συστήματος. Επίσης, δίνονται περιπτώσεις χρήσης για πιθανή μελλοντική αναβάθμιση του συστήματος.Τέλος, στο κεφάλαιο 5 αναλύεται η υλοποίηση του συστήματος και οι σχεδιαστικές επιλογές κατά την ανάπτυξη του. Δίνεται εξήγηση για το πως προέκυψαν οι σχεδιαστικές επιλογές. Η υλοποίηση του συστήματος παρουσιάζεται ως υλοποίηση των περιπτώσεων χρήσης του Κεφαλαίου 4, με screenshots από το σύστημα και λεπτομερή ανάλυση όλων των επιλογών που επιτρέπει το λογισμικο.
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/15227
Appears in Collections:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Files in This Item:
File SizeFormat 
DT2008-0235.pdf3.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in Artemis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.