Please use this identifier to cite or link to this item: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/15942
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜαρινάκη Αικατερίνη
dc.date.accessioned2018-07-23T16:51:57Z-
dc.date.available2018-07-23T16:51:57Z-
dc.date.issued2011-3-14
dc.date.submitted2011-12-14
dc.identifier.urihttp://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/15942-
dc.description.abstractΤόσο ο διαβήτης όσο και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναιασθένειες που πλήττουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Περίπου 220εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν αυτή τη στιγμή από διαβήτη, ενώ η ΧΑΠ είναι τέταρτηαιτία θανάτου σε Ευρώπη και Αμερική.Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια η οποία προκαλεί πολύ υψηλές στάθμες σακχάρουστο αίμα είτε επειδή ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη (τύπου 1) είτε επειδή τακύτταρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη που παράγεται (τύπου 2). Η ΧΑΠείναι μία ασθένεια κατά την οποία οι αεροφόροι οδοί των πνευμόνων στενεύουν λόγωφλεγμονής, κυρίως από το κάπνισμα.Η άσκηση σε αυτές τις ασθένειες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς βοηθά στηδιαχείρισή τους. Αυτή όμως θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή εξαιτίας τωνσυμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι ασθενείς από τις προαναφερθείσες νόσους αλλά καιαπό άλλες ασθένειες που είναι επακόλουθα του διαβήτη και της ΧΑΠ. Ένα σύστημαπαρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο για την άσκηση αυτών των ασθενών με ασφάλεια,θα πρέπει να περιλαμβάνει εξετάσεις όπως η συνεχής μέτρηση της γλυκόζης για το διαβήτη,η σπιρομέτρηση για τη ΧΑΠ, οξυμετρία και ηλεκτροκαρδιογράφημα και για τις δύο. Αυτέςοι μετρήσεις πρέπει να γίνονται με ασύρματες φορητές συσκευές, ώστε να είναι δυνατή ησυνεχής παρακολούθηση και επαναπροσαρμογή του προγράμματος άσκησης ανάλογα μετις ανάγκες του ασθενούς. Τα πρωτόκολλα που μελετώνται και συγκρίνονται ως προς τηνεμβέλεια, την ασφάλεια, και τις γενικότερες επιδόσεις για χρήση σε εφαρμογέςτηλεϊατρικής, είναι το ΙΕΕΕ 802.15.4 (Zigbee) που έχει σχεδιαστεί για χρήση μεαισθητήρες, το ΙΕΕΕ 802.11.Χ γνωστό ως Wi-Fi, και το Bluetooth που είναι και το πιοδιαδεδομένο στις ιατρικές εφαρμογές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο.
dc.languageGreek
dc.subjectτηλεϊατρική
dc.subjectδιαβήτης
dc.subjectχρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
dc.subjectσπιρομέτρηση
dc.subjectοξυμετρία
dc.subjectηλεκτροκαρδιογράφημα
dc.subjectαισθητήρες γλυκόζης
dc.subjectασύρματα πρωτόκολλα
dc.subjectieee 802.15.4
dc.subjectzigbee
dc.subjectxβee
dc.subjectιεεε 802.11
dc.subjectwi-fi
dc.subjectbluetooth
dc.titleΜελέτη Συστήματος Παρακολούθησης Για Άτομα Με Διαβήτη Τύπου Ι Και Ιι Και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Ώστε Να Αθλούνται Με Ασφάλεια.
dc.typeDiploma Thesis
dc.description.pages81
dc.contributor.supervisorΚουτσούρης Διονύσιος-Δημήτριος
dc.departmentΤομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας & Τεχνολογίας Υλικών
dc.organizationΕΜΠ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Appears in Collections:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Files in This Item:
File SizeFormat 
DT2011-0041.pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in Artemis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.