Please use this identifier to cite or link to this item: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/18875
Title: Χρήση Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης στη Χάραξη Ενεργειακής Πολιτικής για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας σε Τοπικό Επίπεδο.
Authors: Θυμής, Ιωάννης
Δούκας Χρυσόστομος (Χάρης)
Keywords: Ενεργειακή Φτώχεια
Τοπικός Σχεδιασμός
Συστήματα Διοίκησης
Συστήματα Αποφάσεων
Issue Date: 27-Oct-2023
Abstract: Στο σύγχρονο κόσμο η σημασία της ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητη. Έχει γίνει αναγκαία για την κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη κάθε κοινωνίας. Αναγκαία όχι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά προς διατήρηση ενός ικανο-ποιητικού βιοτικού επιπέδου, αφού χρησιμοποιείται καθημερινά για κάλυψη βασικών ανα-γκών όπως μαγείρεμα, θέρμανση, ψύξη και φωτισμό. Ωστόσο, ο ενεργειακός τομέας στο σύγχρονο κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα ζητήματα: την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας που αναγνωρίστηκε επίσημα πρόσφατα. Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο κοινωνικό-πολιτικό πρόβλη-μα και ο ορισμός της έχει υπάρξει θέμα μεγάλης διαμάχης καταλήγοντας σε διαφορετικούς ορισμούς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί κάποιος βαθμός συμφωνίας μεταξύ των ερευνητών και η έννοια συνοψίζεται ως η δυσκολία ή η αδυναμία πρόσβασης ενός νοι-κοκυριού σε υψηλής ποιότητας ενέργεια σε επαρκή βαθμό για την εκπλήρωσή των βασικών ενεργειακών αναγκών του. Ακαδημαϊκά η βιβλιογραφία σχετικά με αυτή εμπλουτίζεται συ-νεχώς, ενώ πολιτικά όλο και περισσότερα κράτη ενσωματώνουν μέτρα για την αντιμετώπισή της στις ενεργειακές τους πολιτικές. H Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια Ευρωπαϊκά κράτη ήταν οι πρώτοι που την αναγνώρισαν επίσημα ως ζήτημα και την έθεσαν στις πολιτικές και ερευνητικές ατζέντες τους, αποτελώ-ντας πηγή πολύτιμης γνώσης στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας. Τα δεδομένα δείχνουν πολλαπλούς παράγοντες και πολλαπλές επιδράσεις της ενεργειακής φτώχειας η οποία είναι μια σύνθετη έννοια που βρίσκεται μεταξύ οικονομικής, κοινωνικής και ενεργειακής πολιτι-κής, ενώ για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απαιτείται προσέγγιση και σε τοπικό επί-πεδο πέρα από εθνικό. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχουν συστήματα αποφά-σεων και διοίκησης που θα υποστηρίξουν και θα διευκολύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας σε τοπικό επίπεδο. Η πα-ρούσα διπλωματική προσπαθεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα μέσω μιας βιβλιογρα-φικής ανασκόπησης με σκοπό τη συγκέντρωση χρήσιμων μεθοδολογιών και βοηθητικών ευ-ρημάτων πάνω στο θέμα. Η εργασία δύναται να αποτελέσει ένα συμβουλευτικό έγγραφο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενώ ακαδημαϊκά συμβάλει με τη παρουσίαση της μέχρι τώρα έρευνας πάνω στο θέμα της χρήσης συστημάτων αποφάσεων και διοίκησης προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας τοπικά, αναδεικνύοντας μελλοντικές κατευθύνσεις και ερευνητικά κενά.
URI: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/18875
Appears in Collections:Διπλωματικές Εργασίες - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Διπλωματική_Ιωάννης Θυμής.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in Artemis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.