Please use this identifier to cite or link to this item: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/8717
Title: Σημειογραφία Κινηματογράφου "directornotation" Και Αλγοριθμικός Γνωσιακός Προγραμματισμός "thoughtorientedprogramming"
Authors: Άγγελος Γιαννόπουλος
Βαρβαρίγου Θεοδώρα
Keywords: σημμειογραφία σκηνοθεσία directornotation labanotation λογικός προγραμμαρισμός
Issue Date: 28-Sep-2009
Abstract: Περίληψη-Το «DirectorNotation» είναι μια συμβολική γλώσσα σχεδιασμένη για να εκφράσει το περιεχόμενο μιας ταινίας (πχ κινηματογραφικό έργο), όπως οι νότες παρέχουν μια γλώσσα για την καταγραφή της μουσικής. Έτσι, αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής μιας ταινίας. Οι μουσικοί, όπως και οι χορογράφοι, εδώ και καιρό μπορούν να εκφράσουν τις προθέσεις τους χρησιμοποιώντας συμβολικές λογικές δομές (καταγραφή μουσικής και καταγραφή χορού), εν τούτοις αυτοί που δουλεύουν στην βιομηχανία του κινηματογράφου πρέπει να βασίζονται σε σκίτσα και προφορική περιγραφή, και η μόνη καταγραφή της καλλιτεχνικής δημιουργίας τους είναι το ίδιο το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Η ανάπτυξη ενός επιτυχούς συστήματος καταγραφής είναι επίκαιρη εξαιτίας της εξάρτησής της στην παράλληλη ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων λογισμικού βασιζόμενα στη σημειογραφία (notation-based tools), τα οποία βοηθούν τον καλλιτέχνη στην οπτικοποίηση των προθέσεών του, στην επικοινωνία με άλλα μέλη της ομάδας παραγωγής, και στην ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής, με τον καλλιτέχνη όμως να διατηρεί τον έλεγχο των δημιουργικών προθέσεων και των ιδεών του. Για να φτάσει το DirectorNotation σε πλήρη ωρίμανση και σε υψηλή επιρροή στη βιομηχανία θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Η δουλειά που παρουσιάζεται εδώ είναι μια αφετηρία και θέτει τις βάσεις μιας εντελώς πρωτότυπης λύσης στο χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής. Για αυτό, δίνουμε έμφαση στο σύστημα καταγραφής (notation) που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, και στις θεμελιώδεις αρχές του. Αυτές οι αρχές απετέλεσαν την βάση της εργασίας που έχουμε ήδη ολοκληρώσει και επιπλέον προετοιμάζουν τον δρόμο για την πραγματοποίηση του μακροπρόθεσμου οράματός μας. Σε επίπεδο υλοποίησης, απαιτείται ο συνδυασμός 1) μεθόδων μοντελοποίησης γνώσης, 2) εφαρμογής γεωμετρικών αλγορίθμων και 3) προσεγγιστικής επίλυσης σύνθετων προβλημάτων όπου επιμέρους μαθηματικοί περιορισμοί προσδιορίζουν την τελική λύση. Οι τρεις αυτές τεχνολογίες επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων είναι γνωστές και καλά μελετημένες, η ταυτόχρονη χρήση τους όμως παραμένει πολύ δύσκολη. Παρουσιάζουμε ένα νέο σύστημα σχεδιασμού και προγραμματισμού που επιτρέπει τον αρμονικό συνδυασμό όλων των απαραίτητων εργαλείων - το σύστημα TOP (δηλαδή «Τhought Oriented Programming») ή «Αλγοριθμικός Γνωσιακός Προγραμματισμός».
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/8717
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές - Ph.D. Theses

Files in This Item:
File SizeFormat 
PD2009-0046.pdf2.94 MBAdobe PDFView/Open


Items in Artemis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.