Please use this identifier to cite or link to this item: http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/9070
Title: Μεθοδολογία Προσδιορισμού Και Αξιολόγησης Της Ασφάλειας Εφοδιασμού Του Ευρωπαϊκού Συστήματος Φυσικού Αερίου (φ/α)
Authors: Μαρία Π. Φλουρή
Ψαρράς Ιωάννης
Keywords: φυσικό αέριο
ευρωπαϊκός εφοδιασμός
υποστήριξη αποφάσεων
ενεργειακή ασφάλεια
ενεργειακή πολιτική
διακοπές εφοδιασμού
monte carlo
θεωρία γράφων
παραγοντική ανάλυση
Issue Date: 13-Jan-2017
Abstract: Αντικείμενο της διατριβής είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας προσδιορισμού και αξιολόγησης της ασφάλειας εφοδιασμού του ευρωπαϊκού συστήματος Φ/Α, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του σύγχρονου περιβάλλοντος (σταθερό πλαίσιο αναφοράς, ισορροπία μεταξύ στοιχείων ενίσχυσης και περαιτέρω κινδύνου, σαφή γεωγραφικά όρια, μελέτη διαφορετικών συνθηκών κρίσης, πρόταση εναλλακτικών λύσεων κατά περίπτωση) στο σύνολό τους. Στόχος της διατριβής είναι η συμβολή στον καθορισμό των παραμέτρων της ασφάλειας εφοδιασμού Φ/Α, στη μελέτη των αντιδράσεων του συστήματος κάτω από διαφορετικές μη υλοποιημένες στο παρελθόν συνθήκες κρίσης και στην ανεύρεση βέλτιστων λύσεων ελαχίστου κινδύνου, για την αποσυμφόρηση των σημείων του συστήματος, εφόσον χρειαστεί, για την ομαλή και συνεχόμενη προμήθεια Φ/Α ανεξάρτητα από συνθήκες.Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη μεθοδολογία - SEAL - περιλαμβάνει τις παρακάτω τρεις συνιστώσες:- Simulation (Προσομοίωση): Αφορά στην προσομοίωση συνθηκών κρίσης του συστήματος καθορίζοντας παράλληλα τα σαφή όρια του προβλήματος. Θέτει ως βάση την ικανοποίηση των αναγκών σε Φ/Α όλου του συστήματος εφοδιασμού της ΕΕ.- EvAluation (Αξιολόγηση): Αξιολογεί τις αντιδράσεις του συστήματος στις συνθήκες κρίσης και εισάγει τις παραμέτρους κινδύνου αξιολογώντας ανάλογα όλα τα σημεία που απαρτίζουν το σύστημα.- Locate (Εντοπισμός): Εντοπίζει εναλλακτικές διαδρομές προμήθειας ελαχίστου κινδύνου για τα σημεία του συστήματος που έδειξαν ευαισθησία στις συνθήκες κρίσης. Έχει ως απώτερο στόχο την εύρεση λύσεων για όλα τα σημεία ανεξάρτητα από συνθήκες κρίσης.Κάθε μία από τις συνιστώσες υιοθετεί κατάλληλα εργαλεία: Προσομοίωση Monte Carlo, Παραγοντική Ανάλυση και Θεωρία των Γράφων, τα οποία συνθέτουν την προτεινόμενη μεθοδολογία - SEAL -. Ως πεδίο εφαρμογής επιλέχθηκε το ευρωπαϊκό σύστημα εφοδιασμού Φ/Α με όλα τα μέρη που το απαρτίζουν επιλογή που προσφέρει: 1. τη δυνατότητα προσομοίωσης του συστήματος σε διαφορετικά σενάρια κρίσης, 2. την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έχοντας ως κύριο γνώμονα και κοινό παρανομαστή την ικανοποίηση ή όχι των αναγκών σε Φ/Α του συστήματος και 3. τον εντοπισμό εναλλακτικών διαδρομών σε περίπτωση που η αξιολόγηση ικανοποίησης των αναγκών σε Φ/Α είναι αρνητική. Ας σημειωθεί ότι άντληση επιμέρους δεδομένων και πληροφοριών έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP7 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC - FP7) «Risk of Energy Availability: Common Corridors for European Security of Supply - REACCESS».
URI: http://artemis-new.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/handle/123456789/9070
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές - Ph.D. Theses

Files in This Item:
File SizeFormat 
PD2017-0002.pdf25.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in Artemis are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.